Præcisions-gradinddeling er grundlaget for stor nøjagtighed.

Hjertet i en HEIDENHAIN encoder er dens målestandard, sædvanligvis i form af et gitter, typisk med delingsperiode på 0.25 µm til10 µm. Disse præcisionsinddelinger laves i en proces opfundet af HEIDENHAIN (f.eks. DIADUR eller AURODUR) og er afgørende for encodernes funktion og nøjagtighed . Inddelingerne består af linier og mellemrum defineret i intervaller med meget små afvigelser og en formstruktur med meget høj kant-definition. Disse inddelinger er modstandsdygtige overfor mekaniske og kemiske påvirkninger og overfor vibrationer og chock. De har en defineret termisk adfærd.

Fase-gitreSpecielle produktionsprocesser gør det muligt at producere tredimensionelle inddelings- strukturer med specielle optiske karakteristika. Bredden på inddelingerne er starter på få mikrometer ned til en kvart mikrometer.
SUPRADURInddelinger, der er lavet med SUPRADUR-processen opfører sig optisk lige som de tredimensionelle fase-gitre, men de har en mere plan struktur og er derfor særlig ufølsomme overfor forurening (snavs).
MAGNODURTynde magnetiske aktive lag er struktureret til meget fine magnetiske inddelinger ( mikrometerområdet).
DIADURDIADUR præcisions-inddelinger er lavet af et ekstremt tyndt lag krom på et underlag af glas eller glas-keramik. Nøjagtigheden i inddelingsstrukturen ligger indenfor micrometer området og derunder.
AURODURAFRODUR inddelinger består af højreflektive guldlinier og matraderede mellemrum. Denne type inddelinger er sædvanligvis lavet på ståloverflader ( stålbånd).
METALLURMETALLUR-inddelingen er, med den specielle optiske konstruktion på et reflekterende guldlag og en næsten plan struktur, særlig tolerant overfor forurening (snavs).